♥Kisah Saye n Budu Part I ♥

ASSALAMUALAIKUM
Oppsss..budu??mesti tertanya2 ade ape dgn budu nih..erm..lau kat kelantan nih mang famous la..lau kat laen xtau la plak..suke ke tidak xtau??sape suke mkn budu???cepat angkat kaki anda..~ngee~..

Uikss..kaki sape plak 2..ishk3..gatal betoi la..owg guwau jerk..diangkatnye btol3..mang bertindak mengikut arahan btoi..kuang3..kaki si pembaca la ni erk...

ok2..nk citer pasal sye n budu..lme btoi nk bleh citer..membebel kat benda laen..dah2 la..nak citer ni..citer ni bermula mse kecik2 dulu..xingt dah umo bape..aq ske sngt mkan budu2 neh..dulu aje je budu kat umah nih..xpnh miss pon..owg klntan ni mang suke mkn budu..mkn dgn ulam la..mcm2 ad..durian la..tp aq xske durian..xtau npe..bau mcm 2..hishh..budu pon bsuk jgak kot..lau sape2 mkn jgn lupe gosok gg.hehe..nnti xpsal2 owg lari..(perasan la konon)..puii..


Agak agaknye la..ap yer keistimewaan budu ni??sampai mkn nasi pon bt kuah dgn budu..someone please explain to me..haha..aq suke mkn budu mse kcik2 dlu..lau time nk mkn budu 2 msti ader..parents aq pon suke mkn budu ni..sdap woo..


Mse aq blik kg hri 2..ade bt kcau suro(bubur assyura)thankz to EJACK..sbb bg tau..mklumlah duk klntn kan..xtau bhsa luai2 ni..sambung yg tdi..mse pg 2 tgk rmai fmily aq dok mkn..hdgan nye ialah BUDU..ishk3..kat kg 2 lau xder budu xlgkp kot lau nk mkn..sbtol pon hbs..biler tgk owg mkn budu ni kan berselera jerk mkn nyer..kcg btol pon ade..ulam2..dok kt kg mcm 2 la mknan nyer..nk bndgkan kat bndr ni..elok lgi mknan kat kg..xde bhn2 yg bhya ni..lau kat bndar..mkn je bnyk klstrol..tp ade jgak yg baik nyer..plih2 la yg mne brkhsiat..jgn la smpai dtg pnykit 2 dlu..tp dah mang AZALI lagi nk bt mcm mne kan..


Bleh dikatakan sume sedra mara aq suke budu nih..mcm mne plak dgn anda??suke ke x??jgn angkat kaki plak yer..kih3..ok la..skunk ni nk bg tau psal cara2 nk bt budu..yg ni aq crik kat web2 ap nth..jom kite maen masak2..

CARA MEMBUAT BUDU

Sukatannya ikut gelas yg digunakan:-Kalau 3 gelas bilis(bilis dibersihkan dan dijemur seharian sebelum diperam) +1 gelas garam..seeloknya garam kasar.-2,3 keping asam keping dan sedikit saja nise(gula melaka dari kelate)kat panta timur 2 berlambak..xpon kat mydin 2 hah

-air masak secukupnya, biar diparas atas sedikit bahan tadi, dan sesuai di buat di musim panas sebenarnya sbb petua mak kena selalu jemurkan panas..supaya bilis senang hancur..dalam tempoh 2-3 bulan dah dapat hasilnya nanti.

BUDU
Bahan-bahannya;
Ikan bilis segar ( sebesar ikan bilis yang dibuat kering tu)garam, asam keping, gula melaka/manisan
Caranya

1. Ikan bilis dibersihkan dan ditoskan.
2. Gaulkan bersama garam sehingga rasa kesat di tangan ( menunjukkan garam cukup masinnya)
3. Masukkan beberapa asam keping dan gula melaka. Digaul rata.
4. Masukkan ke dalam botol. Sebelum ditutup botol tersebut taburkan garam terlebih dahulu( bagi mengelakkan lalat bertelur).Tutup botol dengan kemas.
5. Letakkan botol tersebut di tengah panas.
6. Selalu2lah kacau setiap hari sehingga ikan bilis hancur. Paling lama 40 hari boleh dihidangkan.
7. Selamat mencuba yer


Haa..2 la cara2 nyer..senang x murid2??pdahal aq xpnh cube ag..jdi jom kite cube skunk..Selamat menjamu selera..

xxxxxxxxxxxxxxxXXXXXXXXXXXxxxxxxxxxxxxxxx
END OF PART 1
Nantikan sambungannya di Kisah Saye n Budu Part 2..tunggu tau..jgn xtggu..


2 comments:

fiz mr.beloved said...

Fiz xmakan budu taw skrg nih..dlu ade jgk try mkn tp skrg ade alergik..so xleh la mkn budu..huhu

ika said...

@fiz mr.belovedhhaha..plak dah..ade ap?

2011-2018 Copyright© All Rights Reserved Designed by : nur atikah